- برای درس خواندن در کتابخانه برنامه ریزی کنید
داشتن برنامه پیش از رفتن به کتابخانه اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا؟ چون بدون برنامه ریزی بخش زیادی از زمان ما در کتابخانه صرف این میشود که تصمیم بگیریم چه بخوانیم و چکار کنیم. پس بهتر است قبل از اینکه وسایل خود را جمع کنیم و راهی کتابخانه شویم ابتدا برنامه خود را مشخص کنیم و هدف گذاری کنیم. بدون هدف تقریبا غیر ممکن است که ما بتوانیم موفقیت خاصی کسب کنیم. اما سوال اینجاست که برنامه ما باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
یک برنامه خوب باید:
• واقع بینانه باشد، یعنی شما توانایی اجرا و عمل کردن به آن را داشته باشید.
• حتما زمانی برای استراحت و خستگی در کردن در بین مطالعه در آن گنجانده شده باشد.
• برای جلوگیری از خستگی مغز، موضوعات مختلفی در آن گنجانده شود.
• هر بخش از آن، هدف خاصی را دنبال کند.
۲- ترجیحا تنها درس بخوانید
یکی از اشکالاتی که برخی از افراد به درس خواندن در کتابخانه میگیرند، این است که بعضی وقتها به جای اینکه ما را متمرکز کند، بدتر حواسمان را پرت خواهد کرد. مثلا بسیاری از افرادی که با دوستان خود به کتابخانه میروند، خیلی زود تمرکز حواس خود را از دست میدهند و به جای درس خواندن به شوخی و گفتگو با دوستان خود مشغول میشوند. برای همین است که خیلی وقتها در هنگام رد شدن از جلوی یک کتابخانه، احتمالا افرادی را میبینید که در جلوب درب و یا اطراف آن جمع شدهاند و در حال گپ و گفت هستند.
پس بهتر است که خودتان تنها به کتابخانه بروید و به درس خواندن مشغول شوید. البته اگر کسی را میشناسید که به اندازه شما تصمیمش برای درس خواندن جدیاست، بد نیست اگر همراه او به کتابخانه بروید. این موضوع زمانی تاثیر بیشتری خواهد گذاشت که بین شما یک رقابت سالم هم شکل بگیرد. بدین ترتیب این اتفاق باعث افزایش انگیزه برای درس خواندن برای هر دوی شما خواهد شد. حتی اگر اراده یکی از شما افت کند هم، دیگری او را باز به میدان مبارزه دعوت خواهد کرد. البته مبارزهای از جنس علم و قلم، نه شمشیر و نیزه!
۳- برای درس خواندن در کتابخانه مجهز باشید
بهتر است قبل از حرکت به سمت کتابخانه همه لوازمی که نیاز دارید را در کیف خود بگذارید. از شارژر و هندزفری گرفته، تا کتاب و دفتر و مداد خودکار. فراموش نکنید که حتما آب و مقداری خوراکی هم با خود داشته باشید. اما چرا باید حتما تمام این وسایل را جمع کنیم و با خود به کتابخانه ببریم؟
فرض کنید که برای درس خواندن به کتابخانه رفته اید اما متوجه میشوید که گوشی شما شارژ ندارد و از قضا شارژر آن را در خانه جا گذاشتهاید. در چنین شرایطی چه اتفاقی خواهد افتاد؟ مسلما شما خیلی زود احساس ناراحتی خواهید کرد. اما موضوع به همین ناراحتی کوچک ختم نخواهد شد. از وقتی میفهمید شارژر خود را جا گذاشتهاید تا زمانی که در کتابخانه هستید، این موضوع تمرکز شما را بهم خواهد ریخت.
یا مثلا اگر آب و خوراکی با خودتان نبرده باشید چه اتفاقی میافتد؟ البته که شما میتوانید از سوپرمارکتی در نزدیکی کتابخانه آنها را تهیه کنید. اما همین خارج شدن از کتابخانه میتواند تمرکز شما را برهم بزند. به همین دلیل هم توصیه میکنیم که تمام وسایلی که نیاز دارید را همراه خود داشته باشید.
در خانه درس بخوانیم یا کتابخانه ؟
حال که فهمیدیم برای درس خواندن در کتابخانه باید چه کارهایی انجام دهیم، نوبت به آن میرسد که بفهمیم در خانه درس بخوانیم یا در کتابخانه ؟ در ادامه برخی از مزایا و معایب درس خواندن در هر مکان را بررسی خواهیم کرد تا بفهمیم کدام انتخاب برای ما بهتر است؟
مزایای درس خواندن در کتابخانه
درس خواندن در کتابخانه مزایای بسیاری دارد که از جمله آنها میتوان اشاره کرد به:
۱- دسترسی به منابع علمی
بزرگترین لطف درس خواندن در کتابخانه این است که با این کار شما به منابع علمی مختلف دسترسی خواهید داشت. این یعنی اگر هنگام مطالعه به مشکلی برخوردید، میتوانید با یک جستجوی ساده در منابع کتابخانه، بفهمید که کدام کتاب برای پاسخ به سوال و نقطه مبهمی که درون ذهن ما وجود دارد مناسب است.
این ویژگی کتابخانهها آنها را به محلی مناسب برای کسانی تبدیل میکند که به صورت خودخوان درس میخوانند. چرا که اگر معلمی در کار نباید که به سوالات ما پاسخ دهد، ما به کتابها پناه میبریم تا ابهامات ذهن خود را برطرف کنیم. بدین ترتیب میتوانیم یا یکبار درس خواندن مطالب را یاد بگیریم.
۲- سکوت و آرامش
دومین ویژگی مهم سکوتی است که در فضای کتابخانه حکم فرماست. در واقع همین سکوت است که بسیاری از افراد را به سمت کتابخانه میکشد. مطالعه کردن در مکان شلوغ و پر سر و صدا تقریبا غیر ممکن است. پس افراد زیادی به کتابخانهها پناه میبرند تا نتیجه بهتری از درس خواندن خود بگیرند. چرا که یک جای ساکت، یک مکان مطالعه خوب به حساب میآید. البته اگر گاهی اوقات از این سکوت و آرامش، خوابتان نگیرد!
۳- فرصت بودن در اجتماع
درست است که در ابتدای توصیه های خود از این گفتیم که بهتر است تنهایی در کتابخانه مطالعه کنید، اما در هر حال کتابخانهها محلی هستند که افراد مختلف اجتماع را در خود جای میدهند. این یعنی درست به همان اندازه که ممکن است حواس شما به خاطر حضور دیگران از درس خواندن پرت شود، حتی ممکن است با دیدن و معاشرت با آدمهای جدید، فرصتهای مختلفی برای شما ایجاد شود. از فرصتهای شغلی گرفته، تا روابط دوستانهای که گاهی به موفقیت و رشد هر دو طرف منجر خواهد شد.
معایب درس خواندن در کتابخانه
اما در کنار تمام مزایایی که گفته شد، درس خواندن در کتابخانه معایبی هم دارد. در ادامه به ۴ عیب بزرگ آن اشاره خواهیم کرد.
۱- شلوغی
متاسفانه خیلی وقتها کتابخانهها بیشتر از چیزی که باید شلوغ هستند. به همین دلیل هم چندان محل مناسبی برای مطالعه به حساب نمیآیند. میپرسید چرا؟ تصور کنید ۵۰ نفر با هم پچ پچ میکنند. چه اتفاقی میافتد؟ صدای همهمه عجیبی سالن مطالعه را پر خواهد کرد. به همین دلیل هم مطالعه کردن در کتابخانه آنهم در روزهای شلوغ کار دشواری به نظر میرسد.
۲- رفت و آمد
دومین عیب درس خواندن در کتابخانه مسیری است که ما باید هر روز برای رفتن به کتابخانه و بازگشت از آن بپیماییم. این مسیر گاهی انقدر طولانی و خسته کننده میشود که تمام انرژی ما برای درس خواندن و مطالعه کردن را ازبین خواهد برد. گرچه انتخاب یک کتابخانه که در نزدکی محل سکونت ماست میتواند به رفع این مشکل کمک کند. اما همه ما که در نزدیکی خود کتابخانه نداریم. اینطور نیست؟
۳- خوراکی ها!
متاسفانه در کتابخانه خبری از خوراکیهای خوشمزه موجود در یخچال خانه شما نیست. اگر چه معمولا ما با خود خوراکی به کتابخانه میبریم، اما تنوع و میزان چیزاهایی که میتوانیم در خانه بخوریم، بسیار بیشتر از کتابخانه است.
۴- محدودیت زمانی
آخرین مشکل درس خواندن در کتابخانه این است که شما ممکن است نتوانید هر زمان که دوست داشتید به آنجا بروید . درس بخوانید. مثلا عدهای از ما شاید به درس خواندن در شب علاقهمند باشیم. این موضوع مطالعه در کتابخانه را دشوار میکند، چرا که ممکن است در چنین ساعاتی کتابخانهها باز نباشند.